Corona dossier

1,5 meter protocol, Commissie Coronaschade, Standpunt testbewijzen en andere belangrijke informatie in deze corona-tijd.

I. Sectorplan Corona Culturele en Creatieve Sector
Dit is het Corona Sectorplan dat de culturele en creatieve sector op verzoek van de overheid heeft opgesteld om te allen tijde veilig open te blijven voor publiek in verschillende risicofases van de corona pandemie.

II. Coronaprotocol voor theaters en concertzalen
Begin juni 2020 is het protocol goedgekeurd en gepubliceerd op de website van de Rijksoverheid. Ondertussen is het protocol al verschillende keren aangepast. Zo, ook na aanleiding van de beperkingen die tussen 18 en 25 februari 2022 gelden.

Heb je vragen of opmerkingen over het protocol dan kun je mailen naar corona@vscd.nl

III. Commissies Coronaschade
Vanwege de door de Coronacrisis veroorzaakte gedwongen sluiting van schouwburgen, concertgebouwen en vlakke vloer theaters (podia), en het vooruitzicht op een anderhalve-meter-maatschappij, besloten besloten de brancheverenigingen van podia (VSCD en VVP) en producenten (NAPK, VvNO en VVTP) tot het gezamenlijk instellen van een ‘commissie van wijzen’ die advies uitbrachten over een aantal vragen inzake schade die is ontstaan bij podia en producenten als gevolg van de sluiting.

Daarna werd de werkgroep Scholten in het leven geroepen door de brancheverenigingen NAPK, VVP, VVTP en de VSCD. Deze werkgroep boog zich over afspraken tussen podia en producenten over de bespeling in de tweede helft van seizoen 2021 (januari t/m juni 2021). De werkgroep heeft zich in lijn met de adviesvraag primair gericht op de tweede helft van seizoen 2020-2021, maar doet vanwege de samenhang ook aanbevelingen die betrekking hebben op het seizoen 2021-2022 en een aantal andere onderwerpen.

Hieronder alle uitgebrachte adviezen en Q&A's op een rij:

III. Standpunt testtoegang & kamerbrief
Met het oog op de kamerbehandeling van de tijdelijke wet testbewijzen Covid 19 (10 mei 2021) spreken vijf brancheorganisaties uit de podiumkunsten, met samen bijna 500 leden, zich uit voor testtoegang als keuzemogelijkheid. De brancheorganisaties vinden keuzevrijheid een belangrijk goed: podia en festivals moeten zelf kunnen kiezen wat bij hun organisatie past. De wet voorziet daarin volgens hen.

IV. Bewaar je ticket
Nederlandse theaters, concertzalen, poppodia, evenement- en sportorganisatoren, musea en festivals vroegen op 9 april 2020 gezamenlijk aan bezoekers om hun tickets te behouden en zo de culturele sector te steunen. De sector ontwikkelde in gezamenlijkheid een regeling, met ondersteuning van het ministerie van OC&W en de ACM.

Hier vind je alle informatie over de regeling voor ticketgelden, de bijbehorende toolkit en de FAQ voor organisaties en publiek.

Vragen?

Neem contact op met Peter Paul Kleinlooh, of bespreek het op SPOTS.

Contact