Podia willen ruimere zaalcapaciteit en gratis toegangstest

05-05-2021

Een krappe meerderheid van de theaters en concertgebouwen wil toegang geven met coronatesten, mits de overheid de testen betaalt. Ook is het de wens van de podia om bij testtoegang in stap 3 van het heropeningsplan, minimaal 50% van de beschikbare stoelen te kunnen gebruiken i.p.v. 30 die nu in het plan staan. Dit blijkt uit een enquête van de VSCD, Vereniging van Schouwburg en Concertgebouwdirecties onder haar 139 leden.

De VSCD stelt deze voorwaarden aan stap 3 van het heropeningsplan van het kabinet; gratis testen en minstens 50% zaalcapaciteit. Niet alle podia denken hier hetzelfde over; er zijn ook podia die in deze stap uitsluitend gebruik willen maken van het veilig gebleken 1,5 meter protocol.

In april deden 43 VSCD podia mee aan de pilot Testen voor toegang, waarbij negatief geteste bezoekers toegang tot voorstellingen kregen. De deelnemende podia verkochten in een mum van tijd 89% van de beschikbare stoelen. De deelnemende podia zijn tevreden over het verloop van de pilot; toch aarzelt 51% van hen om hiermee door te gaan en wil 12% geen gebruik maken vanwege de organisatorische belasting die het sneltesten met zich meebrengt.

Toekomstwensen
Uit de recente peiling blijkt dat 58% wil deelnemen aan “Testen voor toegang”. Wel verwachten de podia dat het publiek uitsluitend wil komen, wanneer de test voor bezoekers gratis is. Zodra het besmettingsgevaar dat toelaat, moet er direct een einde komen aan het testen. De podia stellen daarom als voorwaarde dat het testen niet langer dan tot het einde van theaterseizoen 20/21 zal duren. Uiteraard is een andere voorwaarde dat de testcapaciteit voldoende is en beter gespreid over Nederland.

Nu blijkt een groot aantal podia op een te grote reisafstand van testlocaties te liggen om mee te kunnen doen en het publiek in de regio te ver hiervoor moet reizen. In Zeeland was zelfs helemaal geen sneltestlocatie.

De podia die geen test als toegang accepteren, kunnen vanaf stap 3 open met het 1,5 meter protocol dat bewezen veilig is, zo stelt de VSCD. Deze podia gebruiken dan ruim 20% van hun reguliere zaalcapaciteit. Een nog lagere zaalbezetting is financieel niet haalbaar.

Gabbi Mesters, directeur VSCD: “Als passende oppervlaktenorm noemen de meeste podia een zaalcapaciteit van 50%. Dat is in lijn met de uitkomst voor theaters van Fieldlab Evenementen. Zij deden de aanbeveling dat locaties zoals theaters, concert- en congreszalen voorlopig bij het huidige hoge besmettingsniveau weer met 50% van hun capaciteit mogen draaien en later, als het besmettingsniveau gedaald is, met nog meer.”

Bewust van kritiek
De VSCD is zich bewust van de kritische geluiden rond het testen voor toegang. Toch willen de podia heel graag publiek in de gelegenheid stellen om van het culturele aanbod te genieten en de makers, artiesten en musici, in staat te stellen op te treden voor publiek. Onder de genoemde voorwaarden – gratis test, minstens 50% zaalcapaciteit, tijdelijkheid, voldoende over het land gespreide testcapaciteit - is het veilig en verantwoord. En waar niet getest wordt is het voorheen geldende 1,5 meterprotocol dat ook.

Lees hier ons standpunt & kamerbrief Naar al het nieuws