Winnaars Cabaretprijzen bekend

25-10-2021

Vanavond zijn de winnaars van de VSCD Cabaretprijzen Poelifinario en Neerlands Hoop bekendgemaakt in Diligentia te Den Haag. Doordat de VSCD in 2020 vanwege de coronacrisis geen theaterprijzen heeft uitgereikt, nomineerde de Cabaretjury haar voorstellingen over het seizoen 2019/2020 én 2020/2021. Dit zijn de uiteindelijke winnaars in de verschillende categorieën!

Winnaar Poelifinario 2020 & 2021 in de categorie entertainment:
Sara Kroos met Verte

De jury: “Met Verte zet Kroos een grote stap in haar carrière. Het is een voorstelling die waarschijnlijk nog meer mensen aanspreekt dan voorheen. Ze koppelt de kritische stemmen in haar hoofd aan een mooi pleidooi voor kwetsbaarheid en doorbreekt het taboe op mentale stoornissen. Onder de oppervlakte sluimeren dus serieuze thema’s. Toch houdt Kroos het dit keer vooral licht. Het spervuur van grappen over haar ongemakkelijke burgerbestaan treft vrijwel altijd doel, terwijl ze ontroert met liedjes over opgroeien. Dit is een verrukkelijke theateravond met zeer smakelijke ingrediënten.”

Foto: PR

Winnaar Poelifinario 2020 & 2021 in de categorie engagement:
De Alex Klaasen Revue met Showponies 2

De jury: “Het daverende succes van Showponies schreeuwde om een vervolg. Daarin geeft Klaasen zich meer dan ooit bloot en stelt hij gevoelige vragen over zijn identiteit en maatschappelijke positie. Hoe accepteer je jezelf als de wereld het daar zo moeilijk mee heeft? Showponies 2 gebruikt die thematiek als fundament waarop Klaasen en zijn collega’s opnieuw een prachtig feest bouwen, hoe serieus de boodschap ook is. De choreografieën van Daan Wijnands zijn subliem, de liedteksten van onder meer Jurrian van Dongen zeer ontroerend en het samenspel om je vingers bij af te likken.”

Foto: Bram Willems

Winnaar Poelifinario 2020 & 2021 in de categorie kleinkunst:
Elke Vierveijzer met Lucht

De jury: “Elke Vierveijzer zingt geen liederen, ze knalt ze rechtstreeks je hart in. Lucht is een schitterend pleidooi voor het delen van verdriet. Dat schept ruimte in je hoofd, kweekt empathie en zorgt uiteindelijk voor geluk.
Vierveijzer legt overdonderend veel beleving in wat ze zingt en zegt. Ze heeft daarbij een scherp oog voor de maskers die we allemaal angstvallig vasthouden. Op de sterkste momenten neemt ze dat masker zelfs even over, zodat we naakt achterblijven. De fraaie, gevarieerde arrangementen en de invoelende muzikale begeleiding van Michiel Wetzer maken Lucht helemaal af.”

Foto: Saskia Kerkhoff

Winnaar Neerlands Hoop 2020 & 2021:
Nina de la Parra met Gods wegen

De jury: “Nina de la Parra is een fenomenale fysieke performer, die haar innerlijke onrust bijna twee uur lang elke seconde voelbaar maakt. Ze neemt ons met het programma Gods wegen in overdonderend tempo mee van Nederland naar Suriname en van politieke statements naar verhalen over avontuurtjes in smoezelige hotels. Het levert een wervelwind van een voorstelling op, waarin de cabaretière even snel wisselt tussen talen als tussen emoties. Zo zingt, speelt en danst De la Parra zich een weg naar haar vloeibare identiteit. Daarbij werd ze aanvankelijk in balans gehouden door een muzikaal trio en afgelopen seizoen door het fluwelen saxofoonspel van Sanne Landvreugd.”

Foto: Jochem Jurgens

VSCD Oeuvreprijs voor Waardenberg en de Jong
Tijdens deze avond was er ook aandacht voor Waardenberg en De Jong. Zij ontvingen in het Luxor Theater -waar zij die avond speelden en daardoor dus niet live aanwezig konden zijn- de VSCD Oeuvreprijs 2021, vanwege hun grote bijdrage aan het Nederlandse theater-landschap.

Foto: Alyssa van Heyst - Van links naar rechts: Gea Zantinge (Voorzitter VSCD), Wilfried de Jong, Martin van Waardenberg, Nico Baars (Voorzitter Cabaretjury)

Het VSCD-bestuur: “Vanaf de jaren tachtig hebben ze het cabaret niet alleen opgeschud, maar blijvend veranderd. Het duo drijft elkaar tot grote hoogtes en extreme uitersten met fysieke acts die het stof uit menig zaal verjoeg. Ze trekken zich weinig aan van het publiek, dat soms onderdeel wordt gemaakt van de gekte, maar net zo vaak alleen ademloos toeschouwer is van hun onnavolgbare absurditeiten. Of ze nu op grote hoogte een balk schilderen of elkaar met skippyballen bewerken, bij Waardenberg en De Jong hou je altijd je adem in. Schaamte of gêne spelen geen enkele rol in hun universum, dat Rotterdamse straathumor koppelt aan fantastische en niet zelden poëtische toneelbeelden. Dat huwelijk tussen wat wel hoge en lage cultuur wordt genoemd, geeft het werk van deze vrienden een bijzonder karakter”.

De Oeuvreprijs wordt onregelmatig uitgereikt door het bestuur van de VSCD en bestaat uit een kunstwerk van de Nederlandse beeldhouwer, graficus en medailleur Eric Claus.

De prijzen
De Cabaretprijzen zijn in 2003 door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouw-directies (VSCD) in het leven geroepen. Podiumkunstenaars dragen krachtig bij aan het kunstklimaat en zijn het hart van theaters en concertgebouwen. Hun prestaties verdienen bijzondere aandacht en een zo compleet mogelijk publiek. Daarom eren de podia, verenigd in de VSCD, en partners uit de sector elk jaar de podiumkunstenaars door het uitreiken van prijzen in verschillende genres voor de indrukwekkendste podiumprestaties.

De Poelifinario is de cabaretprijs voor de theatermaker(s) met het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het seizoen Deze prijs wordt uitgereikt in drie categorieën: entertainment, engagement en kleinkunst.
De Neerlands Hoop is de Cabaretprijs voor de meest veelbelovende theatermaker(s) met een groot toekomstperspectief.

De jury
De Cabaretjury 2020 & 2021 bestaat uit:
Nico Baars (voorzitter), directeur WestlandTheater de Naald
Marijt Helmink, directeur Theater De Storm
Joris Kemps, directeur Theater Hof 88
Charlotte Louwers, directeur Theater De Bussel
Mike Peek, recensent het Parool
Victorine Plante, artistiek leider theatergroep Aluin
Rob van Wijk, directeur Theater de Stoep

De prijsuitreiking
De VSCD-Cabaretprijzen zijn op maandagavond 25 oktober in Den Haag uitgereikt op cabaretpodium Diligentia, tijdens cabaretfestival PEPER. De samenwerkende theaters Diligentia & PePijn maken zich sterk voor de groei en ontwikkeling van cabaret. De Nederlandse fotograaf Corb!no (Maarten Corbijn) maakt portretten van de winnaars, deze komen te hangen in de foyer van Diligentia. De gelauwerden krijgen tijdens de prijsuitreiking een symbolisch voorproefje in de vorm van een betonnen camera gemaakt door kunstenaar Doc Visser.

De VSCD-prijzen worden mogelijk gemaakt door de Podium Cadeaukaart.

Naar al het nieuws